Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΕΡΙΟΥ

Η Βιβλιοθήκη Κερίου ξεκίνησε την λειτουργία της την δεκαετία του ’80 και εγκαινιάστηκε από τον Αντώνη Σαμαράκη και τον Δ. Χριστοδούλου τον Απρίλη του 1985 με πρωτοβουλία της Ένωσης Κεριωτών Αθήνας (επί προεδρίας του Παναγιώτη Κοντοσταυλάκη)

Λειτούργησε για τους χωριανούς ως «βιβλιοθήκη της κοινότητας Κερίου» . Στεγαζόταν στο κοινοτικό γραφείο( επί προεδρίας Διονυσίου Κροκά Λιβέρη) και ήταν δανειστική για ενήλικους. Η γραμματέας του χωριού Κα Φρειδερίκη Κοντοσταυλάκη ασχολιόταν μέχρι  το 1999 όταν έγιναν οι Καποδιστριακοί δήμοι  

Για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε κλειστή ώσπου μια ομάδα γυναικών του χωριού αποφάσισαν το 2009 με  χρήματα των Κεριωτών (που είχαν μαζέψει στα κάλαντα του 2007 και 2008 ), και ύστερα από πρόταση της Αντρίας –Wolf Χαραμή , να τα διαθέσουν έτσι ώστε να ανοίξει και πάλι η βιβλιοθήκη βάζοντας μέσα  παιδικά και νεανικά βιβλία.

Πάνω σε αυτή την ιδέα οι τρείς σύλλογοι του Κεριού, ο πολιτιστικός, ο γονέων και κηδεμόνων και ο διδασκόντων του σχολείου απευθύνθηκαν σε φορείς και δωρητές και έτσι σήμερα αριθμούνται σχεδόν 3500 βιβλία και 300 μέλη.

Εθελοντικά στο στήσιμο, καταγραφή, ταξινόμηση βοήθησαν οι:
  Μάρτσια Φαμπρίς- Κιούρκα (η οποία μέχρι και σήμερα κάνει τον δανεισμό)
  Αντρία Wolf- Χαραμή
  Κατερίνα Τσάκα- Κιούρκα
  Αλεξάνδρα Κατσαϊτου

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης βιβλιοθήκης του πολιτιστικού συλλόγου Κερίου έγιναν από τη συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά στις 15/10/2010 η οποία είχε έρθει καλεσμένη του ΕΚΕΒΙ και συνοδευόμενη από τον υπεύθυνο των λεσχών Κ. Βασίλη Ρούβαλη.

Οι κυριότεροι στόχοι:
  1. Σεβασμός κι αγάπη για το βιβλίο
  2. Εμπλουτισμός των γνώσεων σχετικά με το βιβλίο και τη χρησιμότητα του
  3. Ενδυνάμωση της γλωσσικής έκφρασης
  4. Δραστηριοποίηση φαντασίας και εφευρετικότητας
  5. Διερεύνηση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης

Οι πρώτες παιδικές λέσχες βιβλίου (οι οποίες είχαν ενταχθεί στο Εθνικό Κέντρο  βιβλίου) ξεκίνησαν τον Μάρτη του 2010 :
  2010-11 με τον Θεόφιλο Λιβέρη (πτυχ. Ανθρωπιστικών σπουδών) και την Γιώτα Μερτή(κοινωνική λειτουργό).
  2011-12 με την Άννα Μαρία Λιβέρη (δασκάλα) και Ασημένια Χορόζογλου(δασκάλα).
  2012-13  με την Άννα Μαρία Λιβέρη και Διονυσία Παράσχη(νηπιαγωγό.)  
  2013-16 με τη Αλεξάνδρα Κατσαϊτου(νηπιαγωγό)  και Γιώτα Μερτή και
      το 2016-17 με την Α. Κατσαϊτου.

Παράλληλα από το 2011 ξεκίνησε και η λέσχη ενηλίκων με τακτικές μηνιαίες συναντήσεις και υπεύθυνες στην αρχή την Α. Κατσαϊτου και από το 2012 μέχρι σήμερα την Διονυσία Πάτρα (φοιτήτρια ανθρωπιστικών σπουδών).

Την διετία 2011-13 λειτούργησε και η Ιταλική λέσχη με υπεύθυνη την Μάρτσια Φαμπρίς- Κιούρκα.

Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον  Δήμο Ζακύνθου  και την Ξενοπούλειο παιδική βιβλιοθήκη  επισκέψεις συγγραφέων  όπως οι : Ματούλα Τόλκα, Σοφία Ζαραμπούκα, Άννυ Θεοχάρη, Ζωή Νικητάκη ,Αγγελική Βαρελλά, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου αλλά και του παιδικού μουσείου με θέμα «το νερό» (2012).

Στις 30/03/2013 το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης μας αφιερώθηκε στην αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών Κα Αγγελική Βαρελλά.

 Επίσης με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου πραγματοποιούνται   υπαίθριες γιορτές με δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, αφηγήσεις  και εκθέσεις βιβλίων .


Όλες οι  δράσεις φιλαναγνωσίας έγιναν και συνεχίζονται από εθελοντές. Τα τελευταία χρόνια στηρίζονται σε υλικό του δικτύου βιβλιοθηκών (Future library) κα της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος. 

Την 1 Απριλίου του 2017 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού παιδικού βιβλίου για τις δράσεις της όλα αυτά τα χρόνια στην κατηγορία "παιδική και νεανική βιβλιοθήκη".
Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την μικρή μας βιβλιοθήκη !!!
Συνεχίζουμε όλοι μικροί και μεγάλοι!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα