Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΚΕΡΙΩΤΩΝ

Μια λαογραφική έρευνα έγινε στο χωριό μας από την Α.Κατσαϊτου νηπιαγωγό η οποία βρήσκεται στο σχολείο μας από το 1997. Η έρευνα ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε το 2005. Στηρίχθηκε στο ερωτηματολόγιο του Γ.Κ.Σπυριδάκη το οποίο και δώθηκε από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2006 βραβεύτηκε από τη σύγκλητο της Ακαδημίας και κυκλοφόρησε από τις Ζακυνθινές εκδόσεις "ΤΡΙΜΟΡΦΟ". 
50 μαρτυρίες συνθέτουν τον Βίο των Κεριωτών και αναφέρονται: στη κοινωνική οργάνωση, στη γέννηση, στο γάμο, στη κηδεία, στη θρησκεία,στις γιορτές, στη μαγεία, στη λαϊκή ιατρική, στη δημώδη ποίηση, στα παραμύθια και στους μύθους, σε αινίγματα και σε λογοπαίγνια.
Μέσα στο Νηπιαγωγείο σε τρεις διαφορετικές σχολικές χρονιές έγιναν τρία πολιτιστικά προγράμματα βασισμένα σε τρία κεφάλαια του βιβλίου και αυτά είναι: "ο Κεριώτικος γάμος", "η πουγάδα στα χρόνια τση νόνας μου" και " το κυνήγι στα χρόνια του νόνου μου". Όλα στηρίχθηκαν στις μαρτυρίες των μεγαλυτέρων και γυρίστηκαν και ταινίες οι οποίες κατατέθηκαν μαζί με το χειρόγραφο και το ακουστικό υλικό στην Ακαδημία και διακρίθηκαν.
Η Κα Α. Κατσαϊτου αφιερώνει το βιβλίο στους Κεριώτες που την αγάπησαν και την εμπιστεύτηκαν αλλά και ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Κα Τασία Κόκορη Λιβέρη Μπράτη για τη συνεχή βοήθεια της και για τη μεγάλη συμβολή της στη σύνταξη του βιβλίου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα