Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

1 08 11 Η ΦΟΝΙΣΣΑ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Λόγω καλοκαιρινών υποχρεώσεων μεταφέρθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση μας για την
 "φόνισσα" και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στη καφετέρια ΜΥΘΟΣ με θέα το Μαραθωνήσι και αρκετούς καλεσμένους φίλους του βιβλίου.
Κατά τα μέλη ήταν  η ωραιότερη συνάντηση απ' όλες τις μέχρι τώρα μια και παραβρέθηκε μαζί μας η φοιτήτρια της φιλολογίας Πάτρας Β.Γ η οποία και μας ανέλυσε πολλά πάνω στα χαρακτηριστικά του συγγραφέα!!!!!!
Έγινε μια πολλή γόνιμη συζήτηση με όλους, παρακάτω σημειώνονται κάποιες σκέψεις και θέματα συζήτησης:
  • Ο Α.Παπαδιαμάντης,ως γνήσιος ηθογράφος και φυσιολάτρης, παρουσιάζει μέσα απο το έργο του τα έθιμα,την καθημερινότητα της εποχής του καθώς και την σχέση του ανθρώπου με τη φύση,την οποία και περιγράφει με τρόπο "φωτογραφικό".
  • Η πρωταγώνιστρια, Φραγκογιαννού είχε στόχο, εξαιτίας της δύσκολης ζωης που είχε, να απαλλάξει τα κόριτσια από την ασχημή τους τύχη με το να τα δολοφονεί.
  • Η Φόνισσα είναι ένα έργο που πραγματεύεται μέσα απο τη ζώη στην ελληνική ύπαιθρο το μεγάλο ζήτημα της εποχής, την κληρονομικότητα, όπως την διατύπωσε ο Δαρβίνος.
  • Η διττή λειτουργία της φύσης αποτυπώνεται στην ίδια την πρωταγωνίστρια. Όπως η φύση γεννά,δίνει ζωη και την παίρνει, έτσι και η Φόνισσα γιάτρευε ανθρώπους και φόνευε κοριτσια.
  • Το νερό είναι σύμβολο του κύκλου της ζωής.
  • Ο συγγραφέας δεν δίνει κανένα χαρακτηρισμό ή προσωπική γνώμη και αφήνει τον αναγνώστη να σχηματίσει τη δική του, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τα γεγονότα και τις εξελίξεις.
  • Η Φραγκογιαννού αυτοεξοριζόμενη στην ύπαιθρο και επηρεασμένη από τα γεγονότα έβλεπε κάποια όνειρα, που ίσως φανερώνοντας την ανθρώπινη πλευρά της να αποτελούν τις τύψεις που ένιωθε.
  • Το τέλος της, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη καθώς όπως αναφέρεται στις κριτικές, βρήκε τον θάνατο μεταξύ θείας δίκης και ανθρώπινου νόμου, σε "σημείο κενό".
Τέλος ο φιλόλογος Φ.Π είναι το νέο μέλος της λέσχης μας και ελπίζουμε νάχουμε και άλλες συμμετοχές γιατί αν και λίγο μακριά από την πόλη αξίζει τον κόπο μια φορά τον μήνα !!!!!